Laserbehandeling tegen couperose

13 Oktober, 2016 11:53

Couperose is een onschuldige en ongevaarlijke huidziekte, maar kan toch als erg vervelend ervaren worden. Deze aandoening veroorzaakt rode vlekken in het gezicht en gaat soms gepaard met jeuk en een branderig gevoel. Maar waardoor wordt die roodheid veroorzaakt en - misschien nog wel belangrijker - is er iets aan te doen?

Couperose is een huidaandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in het gezicht continu uitgezet zijn, waardoor er een diffuse roodheid ontstaat. Normaal gesproken zetten deze bloedvaatjes alleen uit onder bepaalde omstandigheden, zoals bij hoge temperaturen of zware inspanning. Bij mensen met couperose zijn de bloedvaatjes erg gevoelig en zetten ze bijvoorbeeld ook uit door het nuttigen van alcohol of pittig eten. Op den duur raken de bloedvaatjes hierdoor beschadigd en sluiten ze helemaal niet meer, waardoor ze constant zichtbaar zijn.

De rode kleur van de bloedvaatjes is vooral te zien op de wangen, maar kan ook ontstaan op de neus, de kin en het voorhoofd. De oorzaak van deze aandoening is helaas niet bekend, maar we weten wel dat het vooral voorkomt bij West-Europeanen met een lichte huid. Een aantal factoren die couperose kunnen aanwakkeren of versterken zijn een overdaad aan zonlicht, hoge temperaturen en bepaalde voedingsmiddelen.

Hoewel couperose helaas niet vanzelf zal verdwijnen, zijn er wel manieren om de roodheid te voorkomen of verminderen. Zo kunt u de sauna en de zonnebank het beste vermijden vanwege de hoge temperaturen. Ook is een goede zonnebrandcrème erg belangrijk en kunt u het beste en huidverzorging gebruiken die het beste past bij uw huid. Verkeerde cosmetica kan de klachten namelijk aanzienlijk verergeren. Daarnaast kunt u pittig eten beter laten staan, en ook alcohol nuttigen is geen goed idee als u gevoelig bent voor couperose. Tevens is het belangrijk om uw huid goed te reinigen. Gebruik hiervoor echter geen middelen die zeep bevatten en zorg ervoor dat het water dat u gebruikt niet te warm is.

Bovenstaande tips zullen de roodheid enigszins terugdringen, maar helemaal verdwijnen doet de couperose hierdoor niet. Gelukkig zijn er wel bepaalde behandelingen die de klachten sterk kunnen reduceren. Een veilige en effectieve manier om de roodheid in het gezicht aan te pakken is een laserbehandeling. Hierbij worden de bloedvaatjes op een gecontroleerde manier beschadigd, waardoor ze verdwijnen. Er komen vervolgens gezonde bloedvaatjes voor in de plaats. Na één of twee behandelingen is er al een grote verbetering zichtbaar. Bijkomend voordeel: deze manier van behandelen is niet schadelijk voor de gezonde huid.

Voor meer informatie over het weglaseren van couperose kunt u kijken op onze pagina over laserbehandelingen. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om telefonisch contact met ons opnemen door te bellen naar 020-3338650.

< Column: Less is more Botox: de remedie tegen een tandvleeslach >

» Terug naar het overzicht