Ouder worden en het ontstaan van rimpels

17 September, 2015 11:17

Vroeg of laat zal iedereen er aan moeten geloven, we worden ouder en daarbij is het ontstaan van rimpels onvermijdelijk. De één vindt ze prachtig, de ander is ze het liefst zo snel mogelijk weer kwijt. Hoe ontstaan rimpels en wat kunnen wij eraan doen? U leest het in deze blog.

Hoe ontstaan rimpels?

Het ontstaan van rimpels heeft grotendeels te maken met uw genetische aanleg. Daarnaast wordt de ontwikkeling van rimpels ook beïnvloed door de levensstijl en de invloed van de omgeving.

Op jonge leeftijd kunnen er fijne rimpeltjes ontstaan welke in veel gevallen veroorzaakt worden door een bepaalde mimiek. Ze kunnen ontstaan wanneer iemand bepaalde spieren (bijvoorbeeld tijdens het glimlachen) veelvuldig aanspant.

Op latere leeftijd neemt de ontwikkeling van elastine, collageen en vocht in de huid af. Het is een normaal proces van degeneratie. Degeneratie houdt de natuurlijke achteruitgang van de conditie en de functies van de huid in. Een natuurlijk proces dat we helaas niet kunnen tegenhouden:

  • Het vocht- en vetgehalte neemt af
  • De celdeling vertraagt
  • Er wordt minder elastine en collageen aangemaakt

Meer afbraak dan vorming van nieuw bindweefsel zorgt ervoor dat het bindweefsel (de drager van de huid) dunner wordt. Hierdoor wordt de huid op den duur slapper en ontstaan er huidplooien.

Daarnaast kan uw levensstijl ook effect hebben op het ontstaan van rimpels. Denk bijvoorbeeld aan roken, veel zonlicht, stress en het drinken van alcohol.

Weg ermee! Wat kunnen we eraan doen?

Rimpels kunnen we, afhankelijk van het gebied, behandelen met Botox of fillers. Ook een combinatie van beiden, een liquid facelift, kan zorgen voor een jongere en frissere uitstraling.  Ook hierbij geldt dat het geheel afhankelijk is van uw situatie. Botox en fillers werken als volgt:

Botox: Bepaalde rimpels kunnen behandeld worden met Botox. Botox zorgt ervoor dat de spieren zich op de desbetreffende plek meer ontspannen. Hierdoor worden de rimpels verzacht of zullen in sommige gevallen zelfs verdwijnen.
Fillers: Daar waar uw gezicht volume heeft verloren kunnen rimpels zijn ontstaan. Met behulp van fillers kunnen we het verloren volume opnieuw opvullen, waardoor de rimpel zal vervagen of zelfs zal verdwijnen.

Wilt u hier meer over weten kijk dan op deze pagina’s over fillers en Botox of neem direct contact op met één van onze specialisten.

< Wat is een Vampire Facelift precies? Wij geven het antwoord. Sophie Hilbrand bij Joost Kroon in de kliniek >

» Terug naar het overzicht